Debrecen – Tényadatok alapján állították össze a debreceniakkugyar.hu honlapot – mondja az EDC Debrecen ügyvezetője.

Egy helyen megtalálható az összes felmerülő kérdésre a válasz a CATL beruházásáról a most indított, tájékoztató honlapon. Az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ gondozásában indult portálon többi között a víz- és energiafelhasználásról, vagy éppen a monitoring rendszer szerepéről is megtudhatunk minden információt.

Erről és természetesen Debrecen gazdasági szerepéről is beszélt a Debrecen Televízió Közügy című műsorában Pécskay Zoltán, az EDC Debrecen ügyvezetője.

Az ügyvezető a debreceniakkugyar.hu címen található honlap indulásával kapcsolatban elmondta: érzékelhető volt az igény a lakosság részéről, mert kiemelt figyelem irányul erre a beruházásra. A rendelkezésre álló információk pedig a szakmaiságukból eredően időnként nehezen értelmezhetők.

„- Olyan információkat szedtünk össze, amelyek már korábban is elérhetőek voltak, de most egy helyen találhatóak meg a legfontosabb kérdések, témakörök röviden, közérthetően – hangsúlyozta Pécskay Zoltán,”

aki példaként említette meg, hogy a víz- és energiafelhasználásról is több szám jelent meg. A honlapon azok a tényadatok jelennek meg, amelyek az engedélyezési dokumentumokban szerepelnek. Azaz a gyár átlagos napi vízigénye 3378 köbméter, míg a maximális 6232 köbméter az első ütemben. Fontos hangsúlyozni, hogy ez a teljes vízigényt jelenti, tehát nem a kizárólag az ivóvízről van szó, hanem az úgynevezett szürkevizet is tartalmazza.

Ami az energiaigényt jelenti, a honlap szintén a gyártó által bejelentett igényt teszi közzé, ami szerint az első ütemben maximálisan 100 megavolt amper áramkapacitásra lesz szükség. Az ipari park infrastrukturális fejlesztése ennek megfelelően történik meg.

Az ellenőrzést biztosító monitoring rendszerről Pécskay Zoltán elmondta: annak főbb paraméterei is elérhetők a honlapon, melyek mentén vizsgálat zajlik: ezek a levegő, a felszíni és a felszín alatti vizek és a talaj védelmét jelentik.

„- A monitoring túlmutat a CATL-en, hiszen ez a rendszer a városra, sőt város környékére is vonatkozik majd – hangsúlyozta az ügyvezető.”

Pécskay Zoltán az esetleges kertvárosi munkásszállókkal kapcsolatban elmondta: ilyenek nem lesznek, hiszen ennek nincsen meg a jogi háttere, kizárólag az ipari parkon belül lehetnek az építkezéshez kapcsolódó ideiglenes szálláshelyek.

Az ügyvezető rámutatott: jelenleg Debrecenben olyan nagy léptékű gazdaságfejlesztés zajlik, ami túlmutat a Déli Gazdasági Övezeten – erre a legjobb példa a BMW. 2015 óta több mint 11 milliárd euró értékű befektetés lett bejelentve a városba és vannak már olyan gyárak is, amelyek megkezdték a működésüket és új adófizetőként jelentek meg Debrecenben.

Hangsúlyozta: a szükséges infrastrukturális fejlesztéseket az állam biztosítja a beruházásokhoz, a helyi iparűzési adó pedig közvetlenül a város kasszájába folyik be.

A gyárak munkaerő igényéről szólva Pécskay Zoltán elmondta: az első kérdések egyike erre szokott vonatkozni, amikor egy cég megtelepedni kíván valahol. Debrecen ebből a szempontból erős alapokkal rendelkezik, mert komoly oktatási háttere van a szakképzésben és a felsőoktatásban meglévő magas tanulói létszáma miatt. És a bővülő munkalehetőségek sokakat ösztönözhetnek arra, hogy a tanulmányaik végeztével itt maradjanak a városban.

Az ügyvezető közölte: 2010-ben a debreceni átlagjövedelmek még megegyeztek az országos átlaggal, a budapestihez képest 27 százalékos volt a lemaradás. 2022-re a fővárosihoz képest a különbség 21 százalékra csökkent, az országosból pedig ezzel a 6 százalékkal kiemelkedik az átlagos kereset. Az EDC számításai szerint 2020 és 2030 között hatszorosára fog nőni a debreceni gazdaság, tehát erőközpont lesz a város a közép kelet-európai régióban.

A debreceni kis- és középvállalkozói szektor helyzetéről szólva Pécskay Zoltán rámutatott: folyamatosan kapcsolatban vannak a szektor képviselőivel, hiszen fontos, hogy a gazdasági növekedésből azok is profitálhassanak. Ezért is segítik képzési programmal őket.

A teljes beszélgetés megtekinthető itt.