21%-ra nőtt a villanyautók részesedése az Európai Unióban

Augusztusban tovább nőtt az új autók forgalomba helyezése az Európai Unióban, immár sorban a tizenharmadik hónapban. Az akkumulátoros elektromos autók részaránya pedig az első alkalommal haladta meg a húsz százalékot, közölte az MTI az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA szerdai közleménye alapján.

Augusztusban 787,6 ezer új autót helyeztek forgalomba az Európai Unióban, amely 21%-kal több az egy évvel korábbinál. A három legnagyobb piacon egyaránt kétszámjegyű növekedést regisztráltak, így Németországban 37,3 százalékkal, Franciaországban 24,3 százalékkal, Olaszországban pedig 11,9 százalékkal nőttek az eladások.

A 2023-as év eddig eltelt 8 hónapját tekintve 17,9%-os a növekedés, összesen 7,1 millió új autót helyeztek forgalomba, ami így is messze elmarad a koronavírus járvány előtti 2019-es év azonos időszakának 9 milliós eladásaitól.

Az akkumulátoros elektromos autók részesedése először haladta meg a 20%-ot, augusztusban az új eladások 21%-a volt villanyautó, ami különösen az előző év augusztusi 11,6%-os részesedést figyelembe véve lenyűgöző érték.

A benzines modellek népszerűsége a tavalyi 38,7%-ról 32,7%-ra csökkent, de még így is ez volt a legnépszerűbb kategória, amit a hibridek követnek 24,9%-os aránnyal. A dízelek népszerűsége tovább csökkent, idén augusztusban már csak 12,5%-ot tett ki, szemben a tavalyi 16,1%-os aránnyal.

FORRÁS: VILLANYAUTOSOK.HU