Nem találtak oldószert a gödi Samsung-gyár közelében a talajban

Májusban 19 furatot készítettek a szakemberek, egy esetben sem volt jelen az NMP komponens sem a talajvízben, sem a földben – írta meg az Infostart.

A vizsgált területen 16 talajvíz- és 328 talajmintát nyertek ki. Ezeket vizsgálta az NNK Kft. – derül ki az Infostart.hu oldalon megjelent cikkből.

A mintákat a gyártól 500, 1000 és 1500 méteres távolságban, koncentrikus kör alakban vették, valamint az M2-es gyorsforgalmi út mentén is végeztek fúrást.

Az oldalnak Püski Imre okleveles környezetmérnök nyilatkozott, aki elmondta a talaj- és a talajvízminták esetében is több dolgot vizsgáltak, ezek között az NMP oldószer jelenlétét is.

A szakember elárulta, egyetlen vízmintában és egyetlen talajmintában sem volt kimutatható az NMP komponens jelenléte – derül ki a cikkből.

Püski Imre kitért arra is, hogy hivatalosan nem tudnak az NMP rákkeltő hatásáról, illetve, hogy a biztonsági adatlapja szerint az anyag lebomlása húsz nap.

A Magyar Mérnöki Kamara Környezetvédelmi Tagozata áprilisi anyagában foglalkozott a szennyvíz NMP koncentráció határértékének meghatározásával. Ők a zéró tolerancia alkalmazását javasolják.

 

FORRÁS:DEHIR.HU