A CATL képviselői is úgy látják, a tisztított szennyvíz elég lesz az akkumulátorgyár vízigényének nagy részére

 

Debrecen – Barcsa Lajos a kínai akkumulátorgyár képviselőivel tárgyalt. Az alpolgármester szerint elindulhat a szürkevíz-technológia kiépítése a szennyvíztelepen.

Barcsa Lajos szakemberekkel és a CATL képviselőivel tartott egyeztetést a szürkevíz-technológia kiépítéséről. Az alpolgármester az egyeztetés után közösségi oldalán elmondta: előremutató tárgyalásokat folytattak a CATL-lel. A mai napon két programpont volt napirenden: elsőként az irodában tárgyaltak arról, hogy a szürkevizet milyen feltételek mentén tudnák biztosítani a vállalat számára.

A tárgyalás után a Vértesi úti szennyvíztelepre látogattak el. Itt bemutatták a cég képviselőinek, hogy a szennyvizet, ami Debrecenben és környékén keletkezik, milyen módon tisztítják meg. 

– Egyetértés van közöttünk abban, hogy a szürkevízből ki tudjuk elégíteni a gyár vízigényének 70-80 százalékát – közölte Barcsa Lajos hozzátéve: ehhez fejlesztéseket kell megvalósítani, ezekről is beszéltek.

Az alpolgármester elmondása szerint elindulhat a tervezése, majd a kivitelezése a debreceni szennyvíztisztító telep fejlesztésének. Ezzel párhozamosan a CATL is úgy tervezi a vízkapacitást felhasználni, hogy az minél nagyobb mértékben szürkevízből származzon – azaz abból a szennyvízből, amit eddig leengednek a Tócó-patakba.

Amint arról beszámoltunk, tavaly decemberben Debrecen vízbázisa szempontjából fontos határozatot hozott a kormány. Az Orbán Viktor miniszterelnök által szignált határozat szerint a kormány egyetért a debreceni Déli Gazdasági Övezetben és az Északnyugati Gazdasági Övezetben jelentkező, ipari vízre vonatkozó igény tisztított szennyvízből vagy nem ivóvíz minőségű vízből történő biztosításával. 

A kormány arról rendelkezett, hogy Lantos Csaba energiaügyi miniszter Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Varga Mihály pénzügyminiszter, Joó István befektetésösztönzésért és kiemelt magyarországi nagybefektetések megvalósításáért felelős kormánybiztos, valamint Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata bevonásával vizsgálja meg ezen cél elérésének módját, feltételeit és forrásigényét, majd ezt követően tegyen javaslatot a kormány számára a cél eléréséhez szükséges kormányzati intézkedésekre és forrás biztosítására. 

A vizsgálatnak február 28-ig kell lezárulnia, március 31-ig Lantos Csaba energiaügyi miniszternek javaslatot kell tennie a kormánynak a megvalósításra és a forrás biztosítására. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón is beszélt a gyár vízfogyasztásáról szóló aggodalmakról is. Ezen megerősítette, hogy az üzem vízigényének nagy része tisztított szennyvízzel, szürkevízzel is kielégíthető lenne. A szürkevíz már annyira megtisztított szennyvíz, hogy azt most a Tócó-patakba engedik. Ezt lehetne felhasználni az üzemekben, elsősorban hűtési folyamatokra. 

forrás: Dehir.hu