A CATL vezetője: nemcsak biztos munkalehetőséget ígérünk, biztos fejlődést is

Jason Chen szerint a kínai akkumulátorgyár szeretne jó szomszédja lenni a debrecenieknek és a helyi munkaerőre támaszkodni.

 

Debrecen és a régió jövője. Erre összpontosított a város legnagyobb üzleti csúcstalálkozója, amit kedden rendezett meg a világ egyik vezető pénzügyi és gazdasági tanácsadó társasága, a Debrecenben irodát nyitó PwC közösen az önkormányzattal. Több mint 200-an vettek részt a régió közepes és nagyvállalatait megszólító, hiánypótló rendezvényen a Kölcsey Központban, ahol a debreceni üzleti élet kiválóságainak elismeréseket is átadtak. Többek között Jason Chen, a CATL európai operációért felelős vezetője is jelen volt az eseményen, aki a beruházás jelenlegi helyzetéről, a potenciális munkavállalókról és a cég Debrecennel való kapcsolatáról is szót ejtett a Dehir-nek adott interjúban.

Dehir: Hol tart most a debreceni CATL beruházás? Mennyi embert vettek fel eddig?

Jason Chen: Az építkezés ütemterv szerint halad, a szerkezet kész. Jelenleg a cella előállító és a Module Pack (összeszerelő csarnok) homlokzata és teteje készül. A gyár 2025-ben kezdheti meg a termelést.

A toborzási stratégiánk a helyi munkaerő felvételére fókuszál, elsősorban Debrecenben, majd az agglomerációban. Jó úton haladunk, az elmúlt év második felében elindítottuk karrieroldalunkat, februárban pedig végrehajtottuk az első toborzási és munkáltatói márkaépítési kampányt. Mindezek az erőfeszítések nagyon pozitív eredménnyel zárultak, hiszen a jelentkezők száma jelentősen megnőtt. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy aktuális álláshirdetéseinkre sok jelentkezés érkezik korábban Debrecenből Magyarország más részeire költözőktől, a második kampányt májusban tervezzük elindítani.

Dehir: Milyen szakaszban van jelenleg a CATL által fejlesztett, kevesebb vízfelhasználást biztosító technológia?

Jason Chen: A CATL vezetése felismerte, hogy a víz nagyon fontos a debreceniek számára. Ennek eredményeként a cég olyan megoldásokon dolgozik, amelyek segítségével jelentősen csökkentheti technológiai vízfelhasználását. A részletekről hamarosan beszámolunk, de a gyártás megkezdésére természetesen készen lesz. Úgy tervezzük, hogy a gyártást már az új hűtőtornyok beépítésével szeretnénk elkezdeni.

Dehir: A CATL – más nagy nemzetközi céghez hasonlóan – egy növekvő versenyhelyzettel találkozik, ami a munkavállalók megszerzését illeti. Mivel tud többet nyújtani a riválisoknál egy ekkora cég?

Jason Chen: Szeretnénk egy helyi cég lenni. Ezért is fontos, hogy helyiekkel töltsük fel a pozícióinkat debreceniekkel, illetve a város környékén és az országban élőkkel. Bizonyos helyeket már be is töltöttek alkalmazottak. Egy éven belül 1000 ember foglalkoztatását tervezzük, amit 2000-re növelünk 2025-re. A beruházás előrehaladtával fokozatosan jelentkezik a munkaerő-igény, így annak kielégítése szakaszosan válik majd szükségessé.

A CATL más telephelyeiről ideiglenesen érkeznek kínai kollégák Debrecenbe, hogy telepítsék a technológiát, átadják szaktudásukat a helyieknek, és segítsék a magyar munkavállalók képzését is.

Versenyképes fizetést, nagyszerű karrierlehetőségeket kínálunk egy globális, piaci és technológiai szempontból is vezető vállalatnál, mely az ipar 4.0 technológia terén szerzett tapasztalataiból származó világelső tudást és szakértelmet tudhat magáénak.

Itt nemcsak biztos munkalehetőségről beszélünk, hanem arról is, hogy ha egy bizonyos pozícióban kezdett, az nem jelenti, hogy ott is fejezi be. Folyamatosan fejlődhet, az oktatása a munkavállalóinknak, az ambicionálása arra, hogy ha szeretne, előrébb léphet, hozzátartozik a CATL kultúrájához.

Dehir: Hogyan terveznek Debrecen mindennapjaiban aktívan szerepet vállalni? Van CSR (társadalmi felelősségvállalási) stratégiájuk?

Jason Chen: A CATL hosszú távon kötelezte el magát Debrecenhez, ezért szeretnénk jó szomszédok lenni. Tehát fontosnak tartjuk, hogy jó kapcsolatot építsünk ki a várossal, aktív, egyben pozitív szerepet töltve be Debrecen életében, például olyan területeken, mint a kultúra. Ezért is tervezünk különböző, nem soká megrendezendő kulturális események támogatói lenni (Campus Fesztivál, Virágkarnevál), ezek részleteiről nemsoká a sajtónak is beszámolunk.

Ezen felül kulcsfontosságú a CATL számára, hogy visszaadjunk a társadalomnak valamit: segítsük az időseket, a rászorulókat, a beteg gyermekeket. Tavaly a cég húsvétkor és karácsonykor tartós élelmiszercsomagokkal és pénzbeli adományokkal segítette az időseket, rászorulókat. Valamint a DMJV Szociális Szolgálat Pallagi utcai intézményében 2023-ban létrehoztunk egy gyógyászati célú sószobát, 2024 márciusában pedig egy 3D laparoszkópos torony vásárlásában támogattuk a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáját.

Ha például egy kórház támogatásáról beszélünk: mi olyan szomszéd akarunk lenni, aki nemcsak pénzt ad egy kórháznak, de segít fejleszteni is azt a kórházat! A fenntarthatóság jegyében tavaly támogattuk a várost esővízgyűjtő hordók vásárlásában és szétosztásában is, idén is tervezünk hasonló akciókban részt venni. Legközelebb egy hátrányos helyzetű gyermekekkel élő családoknak szánt családi napot szervezünk a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel.

A CATL a jövő tehetségeinek képzésében is aktív szerepet kíván vállalni, mind Debrecenben, mind a megye teljes területén, az oktatás minden szintjén. Ennek érdekében a vállalat február 13-án együttműködési megállapodást írt alá a Debreceni Szakképzési Centrummal. Az együttműködés célja a szakképzés összehangolása az iskolai és vállalati igényekhez, lehetőségekhez kapcsolódóan a felkészült, motivált, magasan kvalifikált szakemberek képzése érdekében.

 

FORRÁS: DEHIR.HU