Áder János szerint azt a gyárat, amelyik nem tartja be a környezetvédelmi előírásokat, be kell zárni

Budapest – A volt köztársasági elnök interjút adott az Indexnek, és ebben Debrecent is szóba hozta.

Áder János volt köztársasági elnök interjút adott az Indexnek, melyben beszélt többek között a globális klímavédelemről, a szélerőművekről és az atomenergiáról. Arról is nyilatkozott, milyen álláspontot képvisel az akkumulátorgyárak körül kialakult vitában, és itt Debrecent is szóba hozta.

A debreceni akkumulátorgyárral kapcsolatban azt nyilatkozta az Indexnek:

„Alapvetően azt a vizet, amire szüksége van az akkumulátorgyárnak, hűtésre használják. Nem kell ivóvíz minőségűnek lennie, lehet szürke szennyvíz is. Debrecenben az a megoldás, hogy a tisztított szennyvizet használják hűtésre. A szürke szennyvizet – ami már rendelkezésre áll – így kerülőúton vezetik el, de az nem fog szennyeződni, ha betartják a szabályokat.

Szigorú környezetvédelmi normákat kell előírni, legyen szó levegőszennyezésről, talajszennyezésről, vízszennyezésről, és azokat be kell tartatni. Ha megsértik, akár be is kell zárni az üzemet.

Türingiában a tartományi zöld-szociáldemokrata kormány a legjobb beruházásnak minősítette az akkumulátorgyár építését. Higgyük el, ha ezt Németországban jónak tartják, akkor ugyanez a technológia, ugyanezzel a fegyelemmel alkalmazható Magyarországon is. Ha komolyan gondoljuk a közlekedés zöldítését, akkor szükségünk lesz a lítiumion-akkumulátorokra. Ha valaki mond egy másik technológiai megoldást, akkor felteszem a kezem és azt mondom, menjünk abba az irányba, de még senki nem mondott ilyet.”

Egyedülállóan szigorú előírások Debrecenben

Ahogy a Dehir korábban megírta, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal által lefolytatott összevont környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárás eredményeképpen olyan szigorú környezetvédelmi kereteket határozott meg a CATL 2022. november 28-án benyújtott kérelmére, amely az európai akkumulátor-gyártó beruházások esetében is egyedülálló.

Szintén a Dehiren olvashattak arról, hogy a korábban megkapott környezethasználati engedély módosítását kérte a CATL annak érdekében, hogy kisebb területen, csökkentett energiaigény és jóval kevesebb károsanyag-kibocsátás mellett kezdődhessenek meg a kivitelezési munkálatok. Az új, egységes szerkezetbe foglalt környezethasználati engedély elérhető a kormányhivatal oldalán.

 

FORRÁS: DEHIR.HU