Akkumulátorgyár épül Németországban, 900 millió eurót ad rá az Európai Bizottság

Schleswig-Holstein – Svéd vállalat építi, és ez lesz az elmúlt évtizedek legnagyobb ipari beruházása Schleswig-Holsteinben.

 

A svéd Northvolt vállalat a németországi Schleswig-Holsteinben, Heide közelében épít akkumulátorgyárat, amivel több ezer munkahelyet teremtenek. Az Európai Bizottság jóváhagyta a közel egymilliárd eurós projekt tervezett finanszírozását – írja cikkében a Die Welt.

„Ez a 902 millió eurós intézkedés az első olyan egyedi támogatás, amelyet azért hagytak jóvá, hogy megakadályozzák egy beruházás áthelyezését egy Európán kívüli országba” – nyilatkozta Margrethe Vestager, a versenyjogért felelős uniós biztos, Robert Habeck (Zöldek) szövetségi gazdasági miniszter pedig nagy örömmel üdvözölte ezt a lehetőséget.

A Northvolt azt tervezi, hogy 2026-tól a dithmarscheni gyárban elektromos autókhoz gyárt akkumulátorcellákat. A 4,5 milliárd eurós beruházás várhatóan 3 ezer munkahelyet teremt.

A 2016-ban alapított Northvolt úgy definiálja magát, mint a fenntartható, kiváló minőségű akkumulátorcellák és rendszerek prémium szállítója. Céljaik közé tartozik, hogy a világ legzöldebb lítium-ion akkumulátorát állítsák elő minimális szén-dioxid-kibocsátás mellett. Svédország mellett jelen vannak Lengyelországban és terveik között szerepel, hogy Európában és Észak-Amerikában terjeszkedjenek.

A vállalat a projekthez közel álló források szerint már mintegy 100 millió eurót fektetett be saját forrásból a heidei építkezésbe. A szövetségi és a tartományi kormány mintegy 700 millió euróval támogatja a beruházást. Ezenkívül további 202 millió euróra vannak garanciák. A finanszírozásból mintegy 564 millió eurót a szövetségi kormány, 137 millió eurót pedig a tartomány biztosít.

A projekt az elmúlt évtizedek legnagyobb ipari beruházása lesz Schleswig-Holsteinben.

 

FoRRÁS: DEHIR.HU