Akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó képzést indít a szektor vállalataival a Debreceni Egyetem

Karrierhetet tartanak a Vegyipari Technikumban, ahol az ott tanuló diákok megismerhetik a lehetőségeiket, mind az oktatásban, mind a munkaerőpiacon. A mai pódiumbeszélgetésen elhangzott, egyre több vállalat köt együttműködési megállapodást az intézménnyel, valamint a Debreceni Egyetem számos új képzést is indít a piaci igények kiszolgálására, így például akkumulátor-vegyész specializáció is lesz.

Idén több mint hatszoros volt a túljelentkezés az okleveles technikusi képzésre a Debreceni Szakképzési Centrum Vegyipari Technikumába. Az intézménynek csaknem 750 tanulója van jelenleg. Most karrierhetet szerveztek, ahol a diákok megismerhetik a lehetőségeiket.

– A tanulmányaitokat össze tudjuk kötni a duális képzési formával különböző cégekkel, akik nap mint nap kopogtatnak egyébként a centrum kapuján és az iskola kapuján. Nekünk az a célunk, hogy minél többen kerüljetek be duális képzésbe egy szakképzési munkaszerződéssel – mondta a diákoknak Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója.

Barcsa Lajos alpolgármester a debreceni lehetőségekről szóló előadásában kifejtette: 2015 és 2022 között több mint 12 millió eurónyi beruházás érkezett a városba, és több mint 19500 új munkahely jött létre, ebből 15 ezer állás még nincs betöltve.

 

– Most már nem arról van szó, hogy a munkavállalónak tepernie, hogy hol tud elhelyezkedni, hanem a munkáltatók versengenek az igazán versenyképes tudással rendelkező munkavállalókért, ami nyilvánvalóan a bérekre is kedvező hatással van

– fogalmazott Barcsa Lajos.

A Debreceni Egyetemen számos szakon tanulnak tovább a Vegyipari Technikumban végzett diákok.

– Kiváló „beszállítói” vagyunk elsősorban a Természettudományi Karnak, de szeretnénk pozíciókat foglalni a Gyógyszertudományi Karon is – hallhattuk Szabó Zoltánt, az iskola igazgatóját.

A Debreceni Egyetemen új képzéseket is indítanak, igazodva a vállalatok igényeihez.

– A jövőben nagy fejlesztések lesznek, nemcsak az iparban, hanem az oktatás területén. Ezek a cégek együtt és velünk is összefogva úgy gondoltuk, hogy a kémia BSZC szakon például akkumulátor-vegyész specializációt indítunk – jelentette be Kéki Sándor, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológia Karának  dékánhelyettese.

A Vegyipari Technikumban a karrierhéten a cégek is bemutatkoznak. Az intézmény olyan vállalatokkal áll kapcsolatban, mint például a Richter Gedeon, vagy éppen a Teva.

 

FORRÁS:DEHIR.HU