Debrecen pályázzon az Európa Zöld Fővárosa címre – ezt javasolják a szakemberek

Debrecen – A cselekvő környezetvédelemben hiszünk: ennek a zászlóshajója a Civaqua-program – jelentette ki Szűcs István professzor a Debrecen, a Zöld Őrváros címmel rendezett konferencián.

Az eseményen előadást tartott Szűcs István professzor is, aki emlékeztetett arra, hogy 2019-ben Debrecen új környezetpolitikát hirdetett meg. Megalakították a Zöld munkacsoportot és a város vezetőivel akkor kezdték el Debrecen hosszú távú környezetvédelmi programját megalkotni és megvalósítani, s ez vezetett a Future of Debrecen mozgalom életre hívásához.

„Nem az íróasztalfióknak dolgozunk, hanem a cselekvő környezetvédelemben hiszünk: ennek a zászlóshajója a Civaqua-program” – jelentette ki Szűcs István.

Szólt arról is, hogy az egyetem és a város közösen készíti Debrecen Környezetvédelmi Programját, melynek megalkotásán debreceni professzorok dolgoznak együtt a Zöld munkacsoport tagjaival. „Ez üzenetértékű, hiszen mind itt élünk, az otthonunkért dolgozunk, a tudásunk Debrecenben hasznosul.

– Debrecen zöld ügyekben szilárd alapon áll, és hosszú távú tervekkel rendelkezünk – mondta a professzor, és a program megalkotói nevében azt javasolta Papp Lászlónak, hogy Debrecen pályázzon az Európa Zöld Fővárosa címre. Egyben arra is kérte a polgármestert, hogy a Környezetvédelmi Program legyen a pályázat alapdokumentuma.

„Legyünk egy olyan város, ami zöld város! Ahol a helyi tudásra támaszkodva fejlődünk és garantáljuk a debreceniek egészségét, biztonságát és jólétét!” – összegezte Szűcs István.

A professzor szólt arról is, bár sokan mondhatják, hogy Debrecen egy iparosodó város, de az Európa Zöld Fővárosa címet többek között olyan települések nyerték el korábban, mint Stockholm vagy Hamburg. Pécs és Budapest is szeretné elnyerni ezt a címet, ám Szűcs István úgy érzi, Debrecennek több mint jó esélye van rá.

A professzor kitért a Civaqua-program jóléti, ökológiai és a gazdasági elemeire, és emlékeztetett a „gondolkozz globálisan és cselekedj lokálisan” filozófiára.

– Debrecen polgárai egyesüljetek, a zöld jövő a mi kezünkben van – zárta gondolatait Szűcs István.

FORRÁS:DEHIR.HU