Debrecen polgármestere támogatja a gyárakra vonatkozó környezetvédelmi előírások szigorítását

Debrecen – A gazdaság fejlesztése akkor fenntartható és eredményes, ha a környezetvédelmi előírások szigorúak és be vannak tartva, illetve be vannak tartatva – véli Papp László.

Az Energiaügyi Minisztérium a környezetvédelmi célkitűzéseinek elérése, valamint a magyar emberek egészségének védelme érdekében szigorítja az ipari létesítmények kibocsátására vonatkozó határértékeket és erről egyeztetést kezdeményez az Országos Környezetvédelmi Tanáccsal, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, illetve társadalmi egyeztetésre bocsájtotta az erről szóló rendelettervezetet – adtuk hírül tegnap a minisztérium közleménye alapján.

A szigorításról szóló jogszabálytervezetek már elérhetők a kormány honlapján, azokhoz november 23-ig várják a véleményeket.

A bejelentésre Papp László, Debrecen polgármestere Facebook-oldalán úgy reagált, támogatja a kormány terveit.

„Helyesnek tartom a javaslatot, mert a gazdaság fejlesztése akkor fenntartható és eredményes, ha a környezetvédelmi előírások szigorúak és be vannak tartva, illetve be vannak tartatva. Ebből eddig sem és a jövőben sem fogunk engedni. Nekünk Debrecen az első!”

– fogalmazott Papp László.

Az Energiaügyi Minisztérium közleményében leszögezi, a kormánynak minden beruházó irányába határozott elvárása, hogy a tevékenységükre vonatkozó környezetvédelmi, munkavédelmi és egyéb szabályokat betartsa. Ezt a hatóságok folyamatosan ellenőrzik és amennyiben az ipari üzemek működése nem a jogszabályi előírásoknak, illetve az engedélyben foglaltaknak megfelelően történik, a hatóság a környezet és a magyar emberek védelme érdekében megteszi a megfelelő lépéseket.

Az Energiaügyi Minisztérium az eddigi gyakorlatnak megfelelően, a hatósági tapasztalatok, valamint a lakossági észrevételek figyelembevételével idén is felülvizsgálta az ipari létesítmények kibocsátási határértékeit, melynek alapján a határértékek szigorítását javasolja.

A levegőterheltségi szint határértékeiről és a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről, illetve az egyes tevékenységek illékony szerves vegyület kibocsátásának korlátozásáról szóló rendeletek tervezett módosítását a tárca a mai napon a társadalmi egyeztetésre bocsájtása mellett eljuttatja az Országos Környezetvédelmi Tanács, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára részére.

A németországit alapul vevő szabályozási javaslat az Európai Unióban a legszigorúbb határértékeket állapítja meg. Ez a magyar emberek egészségének és a környezet védelmének további erősítését szolgálja – áll a közleményben.

A módosított határértékeket a kormány honlapján elérhető tervezet szerint a már működő és a rendelet hatályba lépése előtt engedélyezett üzemekben 2025. január 1-től kell majd alkalmazni.

 

FORRÁS:DEHIR.HU