„Debrecenben nem lesz precedens arra, hogy bárki megúszná egy megállapodással a környezetszennyező tevékenységet”

Debrecen – A közgyűlés ülésén is téma volt a veszélyhelyzeti környezetvédelmi kormányrendelet. Papp László polgármester szerint a miniszteri utasítás egyértelmű helyzetet teremtett.

A veszélyhelyzeti környezetvédelmi kormányrendelettel kapcsolatban szólalt fel Mándi László, a Momentum önkormányzati képviselője a közgyűlés csütörtöki ülésén.

A kormányrendeletben az áll, hogy a környezetvédelmi hatóság az ügyféllel a jogsértés megszüntetése érdekében határozathozatal (azaz büntetés) helyett környezetvédelmi hatósági szerződést köthet. A kormány többször is közölte, hogy szándékaik szerint a jogszabály kizárólag már működő kohászati üzemekre vonatkozik majd (azaz a Dunaferre). A rendelet visszavonását Papp László polgármester is sürgette, kiemelve, hogy nem vonatkozhat semmilyen könnyítés az akkumulátorgyárakra. Ezt követően megjelent egy, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által jegyzett miniszteri utasítás, mely a hatósági szerződés megkötésének feltételeiről és eljárásrendjéről szól. Az utasításból kiderül, hogy környezetvédelmi hatósági szerződés akkumulátorgyárak esetén egyáltalán nem köthető.

Mándi László a közgyűlési felszólalásában arról beszélt, örömmel látták, hogy Papp László a veszélyhelyzeti környezetvédelmi kormányrendelet visszavonását sürgette, de felhívta a figyelmet arra, hogy ez nem történt meg.

Álláspontja szerint egy miniszteri utasítás nem ír felül egy rendeletet, ráadásul az utasítás megfogalmazása homályos, egyes jogászok szerint csak a rendelet tárgyi hatálya alól, nem pedig a kormányrendelet hatálya alól menti fel az akkumulátorgyárakat. Mindezekért arra buzdította Papp Lászlót, hogy ne adja fel a küzdelmet, harcoljon tovább, míg ezt a kormányrendeletet vissza nem vonják.

A polgármester válaszában leszögezte, nem támogat semmilyen olyan esetleges kormányzati szándékot, mely bármilyen könnyítést adna környezetvédelmi kérdésekben Debrecenben vagy bárhol máshol működő vállalatoknak, ez vonatkozik az akkumulátorszektorra és minden más olyan vállalatra, mely veszélyes lehet a környezetére, éppen ezért szólalt meg ebben az ügyben is.

Papp László elmondta,

mindezt nem csupán a nyílt levelében tudatta a kormánnyal, hanem már a rendelet megjelenésének napján jelezte Gulyás Gergely miniszter felé az aggályait, és kérte, hogy a lehető legrövidebb idő alatt változtassanak a rendeleten olyan tekintetben, hogy „az akkumulátorszektorra különösen ne vonatkozzon semmilyen könnyítés.”

Mint mondta, a kormány a miniszteri utasítás megoldását választotta. Hozzátette, lehet jogi vitát folytatni arról, hogy ez megfelelő megoldás-e, de felhívta a figyelmet arra, hogy egy törvény mellett is jelennek meg végrehajtási rendeletek, s ugyan a rendelet alacsonyabb szintű jogszabály, mint egy törvény, mégis azok konkretizálják a jogszabály végrehajtását.

Megítélése szerint ebben a konkrét esetben is a miniszteri utasítás „egyértelmű helyzetet teremt, az akkumulátorszektorra, az akkumulátorgyárakra és az akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó tevékenységet végző vállalatokra ezt a környezetvédelmi szerződéskötési lehetőséget nem lehet alkalmazni.”

Beszélt arról is, hogy a kormányrendelet a kormányhivatalokat jelöli meg azon szervként, akik környezetvédelmi hatósági szerződéseket köthetnek, így az utasítás megjelenése után egyeztetett a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalt vezető főispánnal.

„Az volt a kérésem, hogy a miniszteri utasításnak megfelelően semmilyen körülmények között ne születhessen Debrecenben olyan megállapodás, amely bármilyen környezetszennyezés esetén egyfajta menekülőpályát jelentene a szennyező vállalat számára.

Ebben a tekintetben nyugodtan mondhatom, hogy a kormányhivatallal és főispán úrral vállt vállhoz vetve küzdünk, és Debrecenben nem lesz precedens arra, hogy bárki megúszná egy megállapodással a környezetszennyező tevékenységet” – jelentette ki.

FORRÁS: DEHIR.HU