Elsöprő többséggel szavazták meg az akkumulátorgyárat a bajorok

Toronymagasan nyertek a „Hiszti helyett akksit” plakátokkal nyomuló gyárpártiak – írja cikkében a Mandiner.

Kiugróan magas, 76,9 százalékos részvétellel lezajlott a népszavazás a 3300 lakosú bajor Straßkirchenben a BMW ott létesítendő akkumulátorgyárának ügyében – olvasható a Mandiner cikkében.

Mint a lap írja, az ellenzőknek arra a kérdésére, hogy „támogatja-e Ön a termékeny földterületek megőrzését és a gyárépítés leállítását”, a választók 70,4 százaléka nemmel szavazott, míg a községtanács ellenkérdésére, miszerint „támogatja-e ön, hogy folytatódjék a BMW akkumulátor-összeszerelő üzemének építése?”, 75,3 százalék igennel voksolt. Ahogy a lap összegzi:

toronymagasan nyertek a „Hiszti helyett akksit” plakátokkal nyomuló gyárpártiak.

A népszavazás kimenetele meglepetésként hat az elmúlt hónapok vitáihoz képest. Mint a Mandiner írja, az ellenzők problémája az volt, hogy száz hektár jó minőségű termőföld megy veszendőbe, ahol „friss zöldséget lehetne termeszteni”, valamint attól is tartottak, hogy az első körben keletkező 1600, majd hosszú távon 3000 munkahely miatt „a környező vállalkozások maradhatnak munkaerő nélkül”.

Ahogy a Mandiner által idézett szakértők rávilágítanak, hova is tegyük ezt a száz hektáros területet: Bajorországban jelenleg 335 ezer hektáron biogáz, további 75 ezer hektáron pedig bioüzemanyag céljára termesztenek kukoricát.

A BMW és a faluvezetés ezzel szemben azzal érvelt, hogy fosszilis energiát nem fognak használni, az itt előállítandó évi 600 ezer akkumulátort pedig az autógyárak közelsége miatt akár e-kamionokkal is lehetne szállítani, és így plusz raktárépületekre sem lenne szükség;

Komoly és hatásos érv volt az is, hogyha az emberek leszavazzák az üzemet, az majd Bajorországon kívül, például Csehországban fog megépülni.

Ahogy a Dehir korábban írta Portfolio cikkére hivatkozva: 2027-re „legalább 12 ország lesz Európában, ahol 10 Gwh-nál nagyobb üzemben gyártanak akkumulátorokat” (Franciaországban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Svájcban és Norvégiában is többek között). A Portfolio cikke szerint komoly verseny alakult ki az egyes országok között, hogy magukhoz vonzzák ezeket az üzemeket.

 

FORRÁS: DEHIR.HU