Geotermikus kutatófúrás: a cégek közvetlenül Debrecenben előállított energiát használhatnának fel

A Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő (DIF) Kft. egy kellő referenciával, tudással és tőkeerővel rendelkező szakmai partnert keres a kutatófúráshoz.

Mint ismert, geotermikus kutatófúrásban, a későbbiekben pedig geotermikus erőmű létesítésben kíván részt venni a debreceni önkormányzat tulajdonában lévő Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő (DIF) Kft. az Észak-Nyugati Gazdasági Övezetben.

Ebben a gazdasági övezetben épül a BMW debreceni gyára, s itt kapnak majd helyet a gyár beszállítói (Eve Power, ZF, és még várható érkező).

Szerdán sajtótájékoztató keretében ismertették a geotermikus energiaellátási lehetőségeket a debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezetben. 

Papp László polgármester elmondta, az önkormányzat megteszi a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy fenntartható, környezettudatos, zöld energiafelhasználással működjenek a debreceni ipari parkok.

Úgy fogalmazott, nem csak szavakban elkötelezettek a fenntartható gazdaság iránt.

A geotermikus energiafelhasználás lehetőségének kutatása azt mutatja, mind az észak nyugati, mind a déli gazdasági övezet esetében megvan a lehetőség arra, hogy a szén-dioxid kibocsátást ily módon csökkenthessék. A geotermikus energia kinyerése, hasznosítása azonban komoly szakmai felkészültséget igénylő feladat. Ezért nagy referenciákkal rendelkező partnervállalatokra van szükség.

A tanulmány tavaly áprilisban elkészült, és azt mutatta, hogy az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet esetében jó esély van a geotermikus energia kinyerésére. Két földtani réteget vizsgáltak: a felső réteg (felső-pannon) mélysége 800-1100 méter közötti réteg. A miocén réteg pedig 1450-1800 méter között található. A felsőben 68-75 celsius közötti hőmérsékletet jelöl a tanulmány 15-25 liter/másodperc hozam mellett, míg az alsó rétegben 20-40 liter/másodperc hozam mellett 90-111 celsius feletti hőmérsékletet.

Ez azt jelenti, hogy az ipari létesítmények esetében a geotermikus energia a fűtést is képes lehetne kiváltani, nem kellene gázt felhasználni – hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve, az elektromos áram termelése lenne a legjobb, de annak lehetőségét majd a kutatófúrás alapján lehet megállapítani.  

A felhasznált víz mennyisége nem változik, csupán kering. Hűtésre-fűtésre használhatják, majd végül visszasajtolják (így hosszútávú, folyamatos, megújuló energia kinyerését teszik lehetővé.)

A folyamat jelentős mértékben csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, ami Debrecen környezetvédelmi programjának is fontos célkitűzése. Az energiatárolás később lehet cél, most a szén-dioxid kibocsátás csökkentése, és az ellátásbiztonság fokozása a prioritás a program által.

A cégek közvetlenül Debrecenben előállított energiát használhatnának fel – hangsúlyozta. 

Elindulnak azok a tárgyalások, amelyek során egy kellő referenciával, tudással és tőkeerővel rendelkező szakmai partnert választ ki a DIF. Az érintett hatóság, mely a koncessziót biztosítja, 20 hónap alatt fogja elvégezni a vizsgálatot.

A jogszabályok a kutatófúrásokhoz egy 340 millió forint keretösszegű pénzügyi biztosíték nyújtását írják elő, melyet a DIF Kft. bankgarancia szerződés megkötésével kíván teljesíteni. A közgyűlés hozzájárulása szükséges ehhez, a testület csütörtökön dönt a kérdésben.

Mint az elhangzott, a zöldenergia hasznosítása a betelepülő cégek számára is rendkívül fontos. A kutatófúrás költsége azonban jelentős, több száz millió forintba kerül. 

Papp László úgy gondolja, ha ez a program működik és sikerül, jelentős bevételi forrást is jelenthet akár (koncepciótól függően). Az üzleti kockázatot pedig a partner fogja viselni.

Kun Ferenc, a DIF Kft. ügyvezetője kiemelte, jelenleg a legfontosabb feladat az, hogy a kutatófúrás létrejöjjön, ám ezt még számos vizsgálat előzi meg.

– Fúrni akkor és ott fogunk, ahol és amennyiben a vizsgálatok szerint van értelme – mondta.

Eközben folyamatosan tárgyalnak a betelepülő vállalkozásokkal, hogy a piac is biztosított legyen egy esetleges hőerőmű létrehozására. Az együttműködés feltételrendszerén, struktúráján a befektetőkkel jelenleg is dolgoznak. Egy közös vállalat létrehozásán túl számos lehetőség felmerülhet – tette hozzá.

Szeizmológiai vizsgálatokat végeznek majd, milyen hőfokon, milyen mennyiségű hőenergiával lehet számolni. Úgy véli, az már pozitív lesz, ha hozzá tudnak járulni az itt lévő vállalkozások karbonsemleges hő-, valamint elektromos energia felhasználásához. 

Két éven belül várhatóak eredmények, minden esetben kútpárokat építenének: az egyik felhozná a vizet, míg a másik visszasajtolná. A két kút akár 1 kilométer távolságra is lehet majd egymástól.

 

FORRÁS:DEHIR.HU