Hivatalos: sokkal kisebb lesz a debreceni kínai akkugyár, és jóval kevesebb energiát fogyaszt majd – kiderült, mi áll a háttérben 

A CATL magyar leányvállalata bejelentette, hogy a negyedével kevesebb lesz a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár energiafogyasztása. Érzékelhetően mérséklődik a vízigény is.

Módosult a leendő debreceni üzem terve – erről tájékoztatta a Contemporary Amperex Technology Hungary Kft. (CATH) a Világgazdaságot. Lapunk azért kereste meg a világ legnagyobb akkumulátorgyártójának, a kínai CATL-nek a magyar leányvállalatát, mert a napokban a kínai sajtó azt írta, a társaság csökkenti az eredeti engedélyben szereplő debreceni gyár területének a nagyságát.

Az erről szóló újsághíreket most a magyar vállalat

megerősítette.

Azt közölték, hogy 2023 júniusában a CATH kezdeményezte a Debrecen Déli Ipari Parkjában zajló beruházás egységes környezethasználati engedélyének (IPPC) felülvizsgálatát annak érdekében, hogy a környezetvédelmi engedélyének tartalmát teljes mértékben összhangba hozza az aktualizált építési tervekkel. Az ügyben a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya jár el. A felülvizsgálatra azért van szükség, mert az érvényes környezetvédelmi engedélye a még 2022 őszén elkészült környezetihatás-vizsgálaton alapult, csakhogy azóta a beruházás néhány nagyon fontos paramétere megváltozott.

Hogyan módosul a debreceni kínai akkumulátorgyár?

Az egyik fő változás, hogy az egyes épületek mérete megközelítőleg 13 százalékkal lesz kisebb a korábban tervezettnél. Eddig azt lehetett tudni, hogy a projekt összesen 221 hektáron valósulna meg, de három ütemben. A CATH egy 109 hektáros területet vásárolt meg, amelynek körülbelül a 60 százalékán építkezik az első fázisban. Ez csökkenhet tehát. A benyújtott dokumentáció szerint például a központi cellagyártó alapterülete 152 484 négyzetméterről 135 181 négyzetméterre szűkül. A CATH a Világgazdaságnak azzal magyarázta a fejleményt, hogy tovább optimalizálta a gyárát azzal, hogy

  • a gyártóegységeket összevonta a gyártáshoz nem kapcsolódó egységekkel,
  • valamint tovább korszerűsítette a gyártósorokat.

Mindennek pedig van egy olyan pozitív következménye – és ez kétségkívül a legfontosabb változás –, hogy a debreceni gyár várható ökológiai lábnyoma is csökken. Ráadásul látványosan, a CATH közlése szerint

az üzem energiafogyasztása 25 százalékkal lesz kisebb a korábban tervezettnél.

A kardinális kérdés a vízigény. A szóban forgó felülvizsgálati kérelem alapján a gyár új technológiai vízigénye éves szinten 181 104 köbméter lenne, a kazántápé 80 388 köbméter, a hűtőtornyoké pedig 775 500 köbméter. Ehhez jönne még hozzá a napi 236 köbméter szociális vízfogyasztás. Mindebből az számolható ki, hogy a teljes komplexum napi vízfelhasználása ökölszabály szerint 3075 köbméter lenne az első ütemben. Korábban úgy volt, hogy ez megközelíti majd a 3400 köbmétert.

A CATL megígérte: az uniós és a magyar jogszabályokat is betartja

A magyar leánycég ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy gyár termelési kapacitása (ez a teljes készültség elérése után 100 gigawattóra), illetve az üzem alapvető műszaki és technológiai paraméterei változatlanok maradnak. Arra nem tért ki, hogy az eredetileg 3000 milliárd forint értékben tervezet beruházás bekerülése alacsonyabb lesz-e a gyár méretének lefaragásából fakadóan. Azt azonban leszögezte:

A 2022-ben bejelentett debreceni beruházást a hatályos uniós és magyarországi jogszabályok betartása mellett, a hatósági engedélyek keretei között valósítja meg.

Kiemelte, hogy az építkezés és az üzemeltetés során a város, a lakosság és a környezetvédelem szempontjai egyaránt kiemelt figyelmet kapnak. „A gyártás zárt technológiája biztosítja, hogy az üzem minden alkalmazandó környezetvédelmi előírásnak megfeleljen, amit folyamatos, szigorú monitoringrendszer fog nyomon követni az illetékes állami szakhatóságokkal együttműködve” – zárta a CATH a lapunknak küldött válaszadását.

FORRÁS: VG.HU