Kerekasztal-beszélgetés a Zöld Kódexről

Elkészült Debrecen Megyei Jogú Város Települési Környezetvédelmi Programja. A társadalmi egyeztetés lezárásaként 2024. február 8-án a Kölcsey Központban rendezték meg azt a kerekasztal-beszélgetést, ahol a szakértők és civilek a Zöld Kódexet véleményezhették.

A beszélgetésen Papp László polgármester elmondta: az önkormányzati ciklus kezdetén, 2019-ben az a döntés született a városvezetés részéről, hogy a környezetpolitikát magasabb szintre emelik.


Az elmúlt időszakban a város közgyűlése több nagy jelentőségű, több évre vagy akár évtizedekre szóló stratégiai programot tárgyalt és fogadott el, többek között a fenntartható városfejlesztési stratégiát, a közlekedési stratégiát – a SUMP-ot –, amely rövid-, közép-, és hosszú távú programelemeket tartalmaz. 

A Nemzeti Környezetvédelmi Programot 2022 decemberében fogadta el a magyar Országgyűlés, s már erre alapozva kezdődött el a városi környezetvédelmi programjának kialakítása. A program a 2023-2026-os időszakra szól, azonban az előkészítése és bizonyos programelemeinek a megvalósítása már elkezdődött. Többek között megvalósult a Civaqua-program I. üteme, amely ötven éves álmot váltott valóra, továbbá elindult a zöldfolyosó építése az ipari övezetek környezetében.

Balázs Ákos, Debrecen városüzemeltetésért és zöld ügyekért felelős alpolgármestere kiemelte, fontos szempont volt, hogy egy cselekvő közösséget hozzunk létre és a város együtt tudjon megmozdulni a fenntarthatóság és a zöld ügyek érdekében.

Ahogyan prof. dr. Szűcs István, a környezetvédelmi program szerkesztője, a Zöld Munkacsoport tagja hangsúlyozta: ez a kódex nincs kész, és nem is lesz kész soha, mert a környezet folyamatosan változik, amihez alkalmazkodni kell, így a kódexen is folyamatosan frissíteni, azt bővíteni kell. 

A bevezetőket követően a környezetvédelmi program szerzői, a hat témacsoport vezetői ismertették az adott szakterületre vonatkozó megállapításokat, az alkalmazott módszertant, munkamenetet. 

Ezután a meghívottak hozzászólásai, javaslatai következtek, melyek beépülnek a végleges programba.

A feburári közgyűlésen tárgyalja meg és fogadja el a képviselő testület Debrecen  Megyei Jogú VárosTelepülési Környezetvédelmi Programját.

A program készítő, szerkesztői javaslatot tettek a városvezetésnek arra, hogy Debrecen pályázza meg az Európa Zöld Fővárosa címet, hiszen a program megírása során megállapították, hogy a város zöld törekvései kellőképpen innovatívak, az élet minden területére javasolnak zöld megoldásokat, így jó eséllyel sikeres lehet a pályázatunk.

 

FORRÁS:FUTUREOFDEBRECEN.HU