Munkacsoportot állított fel Lázár János a debreceni gazdaságfejlesztési beruházások koordinálására

Debrecen – A munkacsoportot a minisztérium és önkormányzat képviselői alkotják, s rendszeresen Debrecenben fognak ülésezni.

Munkacsoportot hozott létre Lázár János a Debrecen „területén megvalósítani tervezett vagy ott megvalósuló gazdaságfejlesztési célú beruházások, továbbá az ezen beruházásokkal összefüggő, Debrecen vonzáskörzetében megvalósítani tervezett vagy ott megvalósuló gazdaságfejlesztési beruházások tárcaszintű feladatainak koordinációja céljából.” Az építési és közlekedési miniszter erről szóló utasítása a legfrissebb Hivatalos Értesítőben jelent meg.

A munkacsoport többek között figyelemmel kíséri az előkészítés vagy megvalósítás alatt álló beruházások előrehaladását, és arról rendszeres tájékoztatást nyújt az állami beruházásokért felelős miniszter részére, emellett állást foglal a tervezett beruházásokkal összefüggésben, szükség szerint javaslatot tesz további, beruházás előkészítésére vagy megvalósítására, állást foglal az  a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánítani tervezett, állami vagy nem állami beruházásokra vonatkozó javaslatokról.

A munkacsoport tagja a minisztérium képviseletében az építészeti államtitkár által delegált egy fő, a közlekedésért felelős államtitkár által delegált egy fő, valamint a magasépítésért felelős helyettes államtitkár által delegált egy fő. a víziközmű, hulladékgazdálkodási és energetikai beruházásokért felelős helyettes államtitkár által delegált egy fő, a közbeszerzésekért, társaságfelügyeletért és vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkár által delegált egy fő, továbbá az állami beruházások támogatásáért felelős helyettes államtitkár által delegált egy fő

A munkacsoport munkájában tagként történő részvételre Debrecen önkormányzata részéről a miniszter felkéri

Debrecen polgármesterét, gazdaságfejlesztési ügyekért felelős alpolgármesterét, a város jegyzőjét, főépítészét, a polgármesteri hivatal gazdálkodási főosztályvezetőjét, városfejlesztési főosztályvezetőjét, közbeszerzési osztályvezetőjét. Ők jelenleg Papp László, Barcsa Lajos, Szekeres Antal, Gábor István, Szűcs László, Pacza Gergely és Paróczai Bernadett.

A munkacsoport legalább kéthavonta egy alkalommal Debrecenben ülésezik, elnöke a közlekedésért felelős államtitkár, Nagy Bálint lesz.

Lázár János nemrégiben arról beszélt, a kormány törekvése, hogy Magyarország Budapest központúságán változtasson, Debrecenre mint második fővárosként gondolnak, s azon dolgoznak, hogy a város fejlődésére további 500 milliárd forintot biztosítsanak.

FORRÁS: DEHIR.HU