Német tartományi miniszterrel, államtitkárral és BMW-s vezetővel beszélgetett a jövőről Debrecen polgármestere

A Porsche Élményközpontban megtartott ACOD autóipari konferencián képviselte Debrecent Papp László polgármester és Barcsa Lajos alpolgármester.

Lipcsében, a Porsche Élményközpontban rendezik meg az Automotive Cluster Ostdeutschland GmbH (ACOD – Kelet-németországi Autóipari Klaszter) éves konferenciáját, melyen az iparág dimenzióváltása és kihívásai a fő témák. A konferencia nyitóprogramja egy panelbeszélgetés volt, melyben Debrecen polgármestere mellett részt vett Wolfgang Tiefensee, Türingia tartomány gazdaságért, tudományért és digitális társadalomért felelős minisztere, Jürgen Ude, Szász-Anhalt tartomány állami kabinetjének strukturális változásokért és nagyberuházásokért felelős államtitkára, Petra Peterhänsel, az ACOD e.V. igazgatótanácsának elnöke és a BMW Group lipcsei üzemének vezetője, valamint Michael Kahlke, az OptoNet e.V. igazgatósági tagja és a SEMI & Advanced Manufacturing, JENOPTIK Optical Systems GmbH globális értékesítési igazgatója.

Papp László a Debrecen Televízió híradójának úgy fogalmazott: rendkívül megtisztelő, hogy a város is bemutatkozik a rendezvényen, amelyen a többi között a BMW is képviseltette magát. Szerinte az utóbbi évek történesei alapján a cívisváros is fel tudott zárkózni ehhez a közösséghez.

– Debrecen elsősorban abból a szempontból volt érintett, hogy milyen folyamatok zajlottak az elmúlt években a városban. Az elektromobilitás lesz a város jövőbeni karakterének egyik meghatározó eleme, és az volt a fő kérdés, a hozzám intézett kérdések közül, hogy hogyan tudtuk elérni ezeket a sikereket, mert erre Németországban is úgy tekintenek, mint egy rendkívüli folyamatra, ami nem mindennapos, és nem történik meg a világ bármelyik pontján, a világ bármelyik városában – mondta a polgármester.

Papp László a panelbeszélgetésen kiemelte: Debrecen egy gazdaságfejlesztésen alapú városstratégiát követ, de ezzel együtt fontos, hogy minden terület dinamikusan fejlődjön. Arról is beszélt, hogy a munkaerőpiaci kérdésekre is megfelelő választ kell adnia a cívisvárosnak. Jó példaként említette a szakképzés növekedését és a Debreceni Egyetem specifikus képzéseit.

A polgármester fontosnak tartotta megemlíteni a magyar jogi szabályozást is, amely segíti az ország, ezáltal pedig Debrecen versenyképességét is, hiszen a kiemelt, nemzetgazdasági szempontból jelentős beruházások tekintetében „az ügyintézési határidők lényegesen rövidebbek, mint általában”.

– De ez nem azt jelenti, hogy bármilyen beruházás, ipari beruházás felmentést kapna akár környezetvédelmi, vagy bármilyen más szempontok betartása alól.

Ugyanúgy be kell tartani ezeket az előírásokat egy nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnál is, mint egy átlagosnál, csak itt a beruházás jelentőségére tekintettel gyorsabb ügyintézési határidőkkel lehet számolni

– hangsúlyozta.

A német autóipari konferencia valamennyi panelbeszélgetésén központi téma volt az elektromos autók gyártása.

– Egy nagyon jelentős dimenzióváltás zajlik az autóiparban, amelynek a német gazdaság szempontjából is kiemelt jelentősége van. Az autóipar átállásának szempontjából megkérdőjelezhetetlen jövőkép, hogy az akkumulátorokra szükség van, és ez az irány képezi majd az autóipar jövőjét – hangsúlyozta.

FORRÁS: DEHIR.HU