Nincs veszélyben a vízvagyon! – újabb álhírt cáfolt meg a debreceni polgármesteri hivatal

A debreceni vízbázissal kapcsolatos cikket közölt kedden a 24.hu, az anyag állításaira most reagált a polgármesteri hivatal.

„»Debrecenben meg kell csapolni a vízvagyont, hogy ellássák az óriási akkumulátorgyártókat és a BMW-t«, címmel adott közre cikket a 24.hu hírportál. Úgy tűnik, hogy a tegnapi nap után mára is jutott egy valótlanságot állító álhír” – így kezdődik az a közlemény, amelyet a debreceni polgármesteri hivatal juttatott el portálunkhoz, és az idézett anyag állításaira és következtetéseire reagálnak benne.
Az ellenőrizetlen információktól és téves következtetésektől hemzsegő cikk állítása, miszerint a Déli Gazdasági Övezetben az akkumulátorgyártáshoz kapcsolódóan kútfúrási engedély kiadása zajlik, a valóságnak nem megfelelő állítás, minden alapot nélkülöz
– szögezik le a közleményben.
Azt írták, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának, valamint a közvetett tulajdonában álló Debreceni Vízmű Zrt-nek, következetes álláspontja, hogy egyetlen ipari beruházáshoz kapcsolódóan sem járul hozzá olyan kút létesítéséhez, amely a debreceni ivóvízbázist elérheti, hozzátéve: az ipari létesítmények víz- és szennyvízigényének kielégítése kizárólag a Debreceni Vízmű által történhet, kontrollált, ellenőrzött körülmények között.
Mint arra a közleményben rámutattak, a 24.hu cikkében szereplő információkkal ellentétben a Déli Gazdasági Övezetben nem az akkumulátorgyárral összefüggésben, hanem egy betongyártó üzem üzemi tevékenységéhez kapcsolódóan nyújtottak be kútfúrási engedély iránti kérelmet. A Debreceni Vízmű Zrt. a kialakult gyakorlatnak megfelelően nem ad ilyen esetben hozzájáruló nyilatkozatot. A kérelmet a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelem elutasította.
Ezt a határozatot a polgármesteri hivatal mellékelte is a reakcióhoz.
Hozzátették emellett, hogy nem felel meg a valóságnak az sem, hogy az Észak-nyugati Gazdasági Övezetben Debrecen ivóvízbázisát elérő kút létesülne.
A cikk hamisan arra következtet, hogy a BMW gyár területén is az üzem vízellátása érdekében kértek kútfelújítási engedélyt. A valóság ezzel szemben az, hogy két, már meglévő monitoring (azaz a talajvíz védelmét kontrolláló) kút felújítására kértek engedélyt, annak érdekében, hogy a környezetvédelmi követelményeknek minden tekintetben ellenőrzött formában megfeleljen az engedélyt kérő
– áll a közleményben, melynek zárásaként felhívták a szerkesztőségek figyelmét arra, hogy a téves információk és a hamis következtetések alkalmasak a lakosság körében félelemkeltésre.
Kérjük, hogy kizárólag ellenőrzött információkból dolgozzanak, melyet Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatától mindig megkapnak
– zárul a hivatali reakció.
Mint ismert, hétfőn azt a híresztelést cáfolták, hogy újabb akkumulátorgyár épülne Debrecenben.

FORRÁS:HAON.HU