Papp László: amikor ma beléptünk a BMW debreceni Képzési Központjába, beléptünk a jövőbe

Debrecen – Átadták a BMW Group Gyár Debrecen Képzési Központját. Magyarország az elektromos autóipari átállás Európa-bajnoka lett – mondta az ünnepélyes eseményen Szijjártó Péter.

Papp László polgármester a hivatalos ünnepségen köszöntőjében elmondta: érdemes hozzászokni ahhoz a gondolathoz, hogy a világ Debrecenre figyel, mert valami olyan van itt előkészületben, ami eddig nem létezett, ami új korszakot nyit az autóipar, a közlekedés történetében.

– Büszkén mondom: hatalmas bátorság és óriási elismerés a BMW részéről Debrecennek és a magyar szakembereknek, hogy ezt a lépést egy teljesen új helyszínen, itt teszi meg – hangsúlyozta Papp László.

A polgármester hozzátette: amikor beléptünk a BMW Képzési Központjába, beléptünk a jövőbe. Hiszen a következő évtizedekben itt indulnak el a karrierjük csúcsa felé azok a debreceni fiatalok, akik egy olyan ágazat iránt érdeklődnek, amely korábban ebben a városban még nem létezett.

– Azok a diákok, akik most itt vannak velük, a BMW gyár elindulásával kapnak esélyt arra, hogy ebben a városban alapozzák meg karrierjüket, itt dolgozzanak olyan területen, amely a képzettségüknek megfelel – mondta Papp László, hozzátéve: szimbolikusnak tartja, hogy az oktatási központ a gyár első elkészült épülete.

„Kijelenthetjük, hogy tehetséges fiatalokból van bőven Debrecenben”, tette hozzá a polgármester, majd arra emlékeztetett: hittek a jövőben, amikor 2015-ben az oktatási intézményekkel összefogva meghirdették a debreceni oktatás növekedési programját. Ennek következtében a debreceni szakképzésben az akkori 7500 helyett már több mint 12 ezer diák tanul, és ugyanez a dinamika figyelhető meg a Debreceni Egyetem mérnökképzésében. Olyan szakmai képzések erősödtek meg, amelyek a debreceni gazdaság számára biztosítják a jövő tehetségeit.

Papp László a diákokhoz szólva úgy fogalmazott: „ti vagytok az első debreceniek, akik a világ egyik leginnovatívabb autóipari vállalatához csatlakozhattatok. Legyetek erre büszkék, hiszen elsőnek lenni, emlékezni a történelmi pillanatokra csodálatos érzés lesz majd, amikor a tudást, a tapasztalatot ti adjátok át a fiatal kollégáknak.”

Ilka Horstmeier, a BMW AG igazgatótanács emberi erőforrásokért és munkakapcsolatokért felelős tagja a megnyitón elmondta: több mint húszmillió eurót fektettek ebbe a 6500 négyzetméteres létesítménybe. Ez a hely egy világszínvonalú, a technológiát teljesen digitalizált, tanulási környezetet és képzési körülményeket nyújt az oktatási és gyakorlati munkához.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ünnepélyes átadón bevezetőjében elmondta: „élj izgalmas időkben, szól a mondás. Ez a mi esetünkben túlzottan jól sikerült, hiszen különböző világválságokkal kellett szembenéznünk. Van azonban egy olyan folyamat, amit a világválságok nem tudtak megzavarni: ez az elektromos autóipar”.

A miniszter rámutatott: az már eldőlt, hogy az autóipar elektromos lesz, csak az a kérdés, hogy mindez hol létesül, melyik országokban hoz létre új munkahelyeket, illetve melyik ország tartozik majd a globális autóipari forradalom nyertesei közé.

– Kijelenthetjük, hogy Magyarország ennek a folyamatnak az Európa-bajnoka lett, ott vagyunk az éllovasok között

– fogalmazott Szijjártó Péter, okként hozzátéve: a keleti és a nyugati vállalatok hazánkban megtalálták a nyugodt együttműködés lehetőségét. „Ez persze fakad Európa legalacsonyabb adóiból, fakad a legversenyképesebb európai beruházási környezetből, de legalább ennyire fakad abból a kölcsönös tiszteletre alapuló külpolitikai stratégiából is”, hangsúlyozta.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a világ tíz legnagyobb kínai akkumulátorgyártó vállalata közül öt már elkötelezte magát Magyarország felé. A BMW pedig a legmodernebb technológiát hozza Magyarországra és Debrecenbe. Ez a magyar munkavállalókba vetett föltétlen bizalmat is jelenti. Arról is szólt, hogy a kormány 25 milliárd forintot biztosított a Debreceni Egyetem számára, hogy kibővítsék a műszaki mérnöki kar kapacitásait, és hogy új járműtechnikai kutatóintézet jöjjön létre.

A BMW Képzési Központjának elindulásával Magyarország és Németország együttműködésének újabb fejezete jött létre.

Amint arról már beszámoltunk, szeptember 18-án új, akár egy egész életpályát megalapozó szakképzési program indult el Debrecenben. A BMW bajor prémiumgyártó duális szakképzési programja keretében a Debreceni Szakképzési Centrum három technikumából, összesen négy szakma alapjait kezdi el elsajátítani száz diák. A vállalat Debreceni Szakképzési Centrummal (DSZC) partnerségben indított, nemzetközi tapasztalatokon alapuló duális szakképzési programja olyan tudás megszerzésére kínál lehetőséget, mellyel akár a világ vezető prémium autó- és motorkerékpár-gyártó vállalatának debreceni üzemében is karriert építhetnek.

Debrecenben 2025-ben a BMW Group teljes értékű autógyára kezdi meg a termelést, ekkor gördül le a gyártósorról a Debrecenben debütáló, tisztán elektromos meghajtású Neue Klasse első modellje is.

FORRÁS:DEHIR.HU