Több mint 11 ezer 300 diák kezdte meg a tanévet a Debreceni Szakképzési Centrum intézményeiben. Évről évre többen választják a szakképzést, így két új kollégiumot is átvett a centrum. Papp László polgármester úgy fogalmazott: az a cél, hogy az itt tanuló diákok itt is helyezkedjenek el. A városvezető elmondta: Debrecen nem a vendégmunkásokkal képzeli el saját gazdaságának fejlődését. Ez csak akkor képzelhető el, ha a DSZC által képzett diákok adják a munkaerőpiac gerincét.

Laboratóriumi gyakorlaton is részt vesznek a diákok a Debreceni Szakképzési Centrum Vegyipari Technikumban. 11 intézményben csengettek be pénteken.

Szabó Zita húszéves és régóta tudta, hogy ezen a területen szeretne továbbtanulni. Mint mondta, mindig is érdekelte a kémia és jó lehetőségnek tartotta, hogy ingyen szerezhet szakmát, amivel el tud helyezkedni később, valószínűleg élelmiszermérnöki irányban.

Míg 2015-ben hét és fél ezer diákja volt a szakképzési centrumnak, ebben a tanévben már több mint 11 ezer 300.

Papp László polgármester úgy fogalmazott: Debrecen gazdasága a legnagyobb növekedést produkálta Magyarországon, de akár Közép-Európában is.

A város képes az itt tanuló diákok számára különböző területeken munkalehetőségeket biztosítani.

– Debrecen nem a vendégmunkásokkal képzeli el saját gazdaságának fejlesztését és fejlődését.

A vendégmunkások, ha besegítenek és ideiglenesen itt vannak a városban, az egy átmeneti megoldás. Az organikus fejlődés csak akkor képzelhető el Debrecenben igazán, ha a Debreceni Szakképzési Centrum által képzett diákok adják a munkaerőpiac gerincét – emelte ki a polgármester.

A DSZC 18 ágazatban nyújt képzést: 23 technikumi és 25 szakképző iskolai szakma közül választhatnak a jelentkezők.

A tanulók a karrierirodán keresztül már a tanulmányaik alatt be tudnak kapcsolódni a piaci szereplők életébe. Idén tovább erősítik a pályaorientációs programokat.

– Kiemelten fontos a tartalmi megújulásban a kollégiumi programunk. Az új tanévet úgy kezdjük, hogy két új kollégiumot veszünk át a tankerületi központtól. Valljuk és hisszük, hogy a kollégium nem egy szálloda, a kollégium egy nevelési tér – hangsúlyozta Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja.

Most is a gép- és járműgyártás a legnépszerűbb, valamint az informatika és a távközlés. A DSZC mintegy 100 vállalattal áll kapcsolatban.

– Erről szólnak a duális képzések, és ami Debrecen szempontjából mondhatjuk, hogy egyedülálló és valóban minta, az az a típusú ösztöndíj-konstrukció, amelyet a partnerintézményekkel sikerült már kialakítani. És, amely reményeim szerint a jövőben még szélesebb körű lesz. Elég csak mondjuk utalni a BMW által nyújtott ösztöndíj-lehetőségekre – fejtette ki Pósán László országgyűlési képviselő.

A szakképzési rendszerben most is lehetőség van érettségit tenni, és onnan bejutni a felsőoktatási intézményekbe.

 

 

FORRÁS:DEHIR.HU