Rangos nemzetközi elismeréseket nyert a Debrecenben üzemet építő CATL

 

Davos – A CATL lijangi üzemét is az innovatív, az ipar 4.0 technológia bevezetésében élenjáró gyártókat tömörítő Global Lighthouse Network tagjává választották a Világgazdasági Fórum decemberi ülésén. Ennek köszönhetően világszerte immár három Lighthouse Network által hitelesített üzem működik az akkumulátoriparban, amelyek mindegyike CATL-gyár.

Világszerte újabb huszonegy gyártóüzem kapta meg a Global Lighthouse Network minősítést a Világgazdasági Fórum december 14-i ülésén. A Világgazdasági Fórum által odaítélt minősítést minden évben olyan gyárak kapják, amelyek működésük során a leghatékonyabban alkalmazzák a gyakorlatban az ipar 4.0 technológiáit.

A Global Lighthouse Network új tagjai között szerepel a CATL lijangi üzeme is. A rangos elismerésben részesített gyártóüzemben az ipar 4.0 innovációk alkalmazásának köszönhetően a gyártási költségek 33 százalékkal, a környezetre káros kibocsátás 47,4 százalékkal, a minőségi hibák száma pedig 99 százalékkal csökkent, a termelési volumen 320 százalékos növelése mellett.

Ez a harmadik Lighthouse Factory elismeréssel rendelkező üzem az akkumulátoriparban az egész világon, a CATL ningtöi és jipini üzeme után.

A Global Lighthouse Network egy olyan együttműködési platform, mely az ipar 4.0 technológia bevezetésében élenjáró, innovatív gyártókat tömöríti. A mesterséges intelligenciát, a 3D-nyomtatást továbbá a big data-elemzést kihasználva a Lighthouse Factory elismeréssel rendelkező gyárak hatékonyságuknak, versenyképességüknek és adaptív üzleti modellüknek köszönhetően a gazdasági növekedés mellett a munkaerő bevonásában, valamint a fenntarthatósági törekvések és az együttműködésen alapuló fejlesztési lehetőségek megvalósításában is előmozdítják a gyártástechnológia fejlődését.

TECHNOBEST 2024 díjat nyert a Shenxing akkumulátor

A CATL egyik alapértéke a folyamatos innováció, így a CATL 5 kutatás-fejlesztési központjában világszerte több mint 18 ezer embert foglalkoztat. A CATL termékfejlesztései közül pedig kiemelkedik a Qilin akkumulátor, amelyet a TIME magazin a 2022-es év legjobb innovációjának választott, illetve az idén augusztusban bemutatott szupergyorsan tölthető Shenxing akkumulátor, mely tíz perces töltéssel 400 kilométeres hatótávolságot képes biztosítani.

A cég közleménye rámutat: rangos szakmai elismerés, hogy az AUTOBEST magazin december 15-én TECHNOBEST 2024 díjjal jutalmazta a Shenxing akkumulátort kiemelkedő teljesítményéért és formabontó technológiájáért. Az AUTOBEST Európa legrangosabb autós elismerései közé tartozik, mely 2001 óta díjazza az autóipar termékeit szakújságírók közreműködésével.

A TECHNOBEST 2024 díjról harminc európai nemzet zsűritagjainak szavazatai alapján döntöttek, amelynek eredményeképpen 2001 óta első alkalommal nyert egy akkumulátoripari innováció.