Stratégiai együttműködési megállapodást köt a magyar kormány és a CATL

 

Debrecen – A kormány a Debrecenben akkumulátorüzemet építő kínai cég magyarországi leányvállalatával köt megállapodást.

A kormány felhívja a külgazdasági és külügyminisztert, illetve az általa kijelölt személyt, hogy gondoskodjon
Magyarország Kormánya és a Contemporary Amperex Technology Hungary Kft.között kötendő
stratégiai együttműködési megállapodás kormány nevében történő aláírásáról – ez az Orbán Viktor miniszterelnök által szignált kormányhatározat jelent meg a legfrissebb Magyar Közlönyben.

A létrejövő stratégiai együttműködés jegyében a CATL hosszú távra kötelezi el magát Debrecen és Magyarország mellett. A világelső CATL magyarországi leányvállalata elkötelezett a fenntarthatósági szempontok figyelembevételére, valamint arra, hogy a Debrecenben gyártott termékei exportját évről évre növelje, ezzel hozzájárulva a magyar gazdaság növekedéséhez is.

– A Magyarország Kormánya és a CATL között létrejött stratégiai megállapodás írásban erősíti meg mindazt, amiben a felek korábban megállapodtak. A dokumentum azt a célt szolgálja, hogy a fejlesztés és működés mind a CATL, mind a magyar emberek számára értéket teremtsen  – nyilatkozta Sidló Noémi, a CATL Debrecen kommunikációs vezetője

A stratégiai együttműködés keretében a vállalat a magyar beszállítókat, hazai vállalatokat is bekapcsolja az ellátási láncába, és törekszik arra, hogy tevékenysége által aktívan részt vegyen a magyarországi és debreceni közéletben, miközben támogatja a kulturális és sportéletet, valamint részt vesz a szociális, egészségügyi és környezetvédelmi projektekben.

Magyarország Kormánya 2012 óta csaknem 100 kiemelt vállalattal kötött stratégiai megállapodást, ezek között szerepel többek között a Coca-Cola, a Richter Gedeon, a Suzuki, a BOSCH és az Audi is.

Mint ismert, a globális piacvezető vállalat, a kínai CATL a debreceni Déli Gazdasági Övezetben három ütemben építi fel akkumulátorüzemét. Az alkalmazottak száma a jövő év folyamán fokozatosan nő. A tervek szerint idén a második félévben megközelítheti az ezer főt. 2025-re kétezer, 2026-ra a tervek szerint háromezer lehet a foglalkoztatottak száma a CATL debreceni gyárában. A termelést 2025-ben kezdik majd el.

A CATL magyarországi leányvállalata a Debreceni Szakképzési Centrummal is együttműködést kötött,

A SNE Research elemzése szerint a CATL immár hetedik éve áll az első helyen az elektromos járműbe szerelhető akkumulátorok nemzetközi piacán.

A CATL árbevétele 2023-ban 22 százalékkal nőtt az előző évhez képest, elérve a 400,92 milliárd jüant, ezzel egyidejűleg a kínai székhelyű társaság nettó nyeresége 44,12 milliárd jüanra emelkedett, ami közel 44 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi eredményhez képest. A CATL által értékesített akkumulátorok teljesítménye egy év alatt 40,8 százalékkal nőtt, ennek köszönhetően a társaság világpiaci részesedése elérte a 36,8 százalékot 2023-ban.

FORRÁS: DEHIR.HU