A kínai EVE Power – első európai gyártóberuházásaként – üzemet hoz létre a debreceni Északnyugati Gazdasági Övezetben – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2023. május 9-én Debrecenben.

A 45 hektáros területen megvalósuló projekt több mint 1 milliárd euró beruházási volumen mellett több mint 1.000 új munkahelyet hoz létre 28 GWh/éves termelési kapacitás mellett annak érdekében, hogy az EVE Power új generációs, hengeres akkumulátorcellákkal lássa el a BMW debreceni gyárát, kifejezetten a „Neue Klasse” modellekhez. Az újonnan létrejövő gyárban az EVE az elérhető legjobb technológiát kívánja telepíteni, amely optimalizált, környezettudatos termelést biztosít.

Papp László, Debrecen polgármestere ez eseményen mondott beszédében kiemelte: a XXI. század meghatározó és nélkülözhetetlen ágazatai, az elektromobilitás és az energiatárolás, valamint azok legfejlettebb technológiai és gyártási folyamatai otthonra találtak Debrecenben, ami hosszú évtizedekre garantálja, hogy ez a város Közép-Európa egyik legsikeresebb városa legyen. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a sikeres városstratégia másik fontos eleme az egyensúly fenntartása a gazdasági fejlődés és a természeti erőforrások igénybevétele között. Debrecen városa ezért dolgozott azon az elmúlt években, hogy a gazdaság fejlesztése mellett kellő hangsúlyt kapjanak az ökológiai és természetvédelmi fejlesztések. Példaként említette, hogy a Kormány elmúlt napokban meghozott döntésével és támogatásával egy több mint 100 milliárd forintos fejlesztéssel új alapokra kerül Debrecen teljes víziközmű-rendszere. Ennek keretében sor kerül a városi szennyvíztelep, valamint a városi vízvezeték- és csatornarendszer átfogó bővítésére és felújítására, illetve kiépítik a tisztított szennyvíz (szürkevíz) előállításához szükséges rendszert mind a déli, mind az északnyugati gazdasági övezethez tartozóan, hozzájárulva ezáltal a város alatti vízbázis megóvásához. Papp László hangsúlyozta: új korszak kezdődik a mobilitásban, új korszak környezetünk megóvásában. És ez kell, hogy érvényesüljön minden debreceni munkahelyteremtő beruházás, ez az elvárás az EVE beruházása esetén is, hiszen kiemelt szempont kell, hogy legyen a környezet védelme, az egészség megőrzése és a biztonságos működés mind az építés, mind pedig az üzemelés során. A polgármester elmondta: a debreceni gazdasági sikerek újabb fejlesztéseket generálnak, hiszen a Kormány előtt van a Debrecen 2030 stratégiai program aktualizált változata, amely a gazdaságfejlesztésen túl a városfejlesztési szempontból fontos beruházások elindítását jelenti a közeli jövőben. „Debrecen sikere akkor biztosított, ha vonzóbbak, élhetőbbek és fenntarthatóbbak tudunk lenni. Ezért ma nekünk is ezen szempontok mentén kell megfogalmaznunk stratégiai céljainkat” – emelte ki Papp László.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott: az Eve Power a lehető legmodernebb technológiát fogja használni és környezettudatos működést fog végrehajtani. A működéséhez szükséges vízmennyiség 95 százalékát tisztított szennyvízből és felszíni vízből fogja biztosítani. Mindössze öt százaléka lesz hagyományos ivóvíz minőségű víz, amelyet az itt dolgozók tisztálkodáshoz, iváshoz fognak felhasználni. A technológiai szennyvíz egy részét már a gyár területén újrahasznosítja, a környezetvédelem érdekében pedig napkollektorokat is feltesz a gyárépület tetejére.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő felidézte, hogy huszonöt évvel ezelőtt egy olyan városban kezdték meg a munkát, amelyet elkerült az autópálya és le volt zárva a reptere. Ennek ellenére a legutóbbi időkben a Financial Times Debrecent saját méretében a világ egyik legvonzóbb városának nevezte meg.

Kiemelte, ezt úgy lehet elérni, hogy összefognak a városlakókkal. Mint mondta, Debrecen összhangban a kormánnyal, a zöld iparágak egyik leggyorsabban fejlődő ágának ad otthont. Leszögezte, Debrecenben nem dolgozhat senki, aki veszélyezteti a debreceniek egészségét, a város környezetét. Az Eve Power is tudja, hogy Debrecenben a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelni.

Alexander Holden, az EVE Power alelnöke beszédében elmondta, hogy nem egyszerűen 1.000 új munkahelyet teremtenek a városban, sokkal inkább különleges, izgalmas és kihívásokkal teli karrierlehetőséget szeretnének kínálni. Fenntartható működésük kapcsán úgy fogalmazott: a város polgárainak jó szomszédjaként gondoskodnak a jövőről, Debrecen természetes erőforrásairól, miközben együttműködnek majd a várossal a társadalmi felelősségvállalás kérdéseiben, legyen szó az ifjúságról, oktatásról.

Glenn Schmidt, a BMW alelnöke kiemelte: „Nagy örömünkre szolgál, hogy az EVE Power Debrecenbe érkezik. A BMW Group iFACTORY fenntartható gyártási stratégiájának része az akkumulátorgyártás és a járműgyártás szoros integrációja. Az akkumulátorcellákat elég az utca túloldalán lévő akkumulátor-összeszerelő üzembe átszállítani, ez az igazán rövid szállítási útvonal pedig nem csak egy rendkívül klímatudatos megoldás, de csökkenti a károsanyag-kibocsátást és a logisztikából származó felesleges forgalmat is.”

FORRÁS: DEBRECEN.HU