A Debreceni Törvényszék visszautasítja a CATL-tárgyalás ügyében ellene felhozott hamis vádakat

Debrecen – Szerintük az ilyen nyilatkozatok rombolják a társadalom igazságszolgáltatásba vetett bizalmát.

Mint ismert, magánszemélyek és szervezetek támadták meg a CATL debreceni akkumulátorgyárának környezethasználati engedélyét. Ezeket a kereseteket egységesítették, és együttesen tárgyalja azokat a Debreceni Törvényszék, mely most közleményben utasítja vissza az eheti tárgyalásról szóló sajtóhírek hamis állításait.

A hirklikk.hu internetes oldalon 2024. március 21-én 17 óra 15 perckor „Komjáthi Imre: az akkugyár megpróbálta kizárni az MSZP-t a tárgyalásról” címmel megjelent hírben szereplő állítást, miszerint a bíróság emberei stratégiát váltottak a Debreceni Törvényszék határozottan visszautasítja! – áll a közleményben.

Az ügyben eljáró bírói tanács tagjai nem a bíróság emberei, hanem a mindenkori köztársasági elnök által kinevezett bírák, akik ítélkezési tevékenységüket a jogszabályok alapján, függetlenül és felelősen végzik.

A 24.hu oldalon 2024. március 21-én 14 óra 49 perckor megjelent „Ítélethirdetésben reménykedtek a CATL-engedély perében, de váratlan fordulat történt” cikk továbbá félrevezetően utal arra, hogy váratlan fordulat történt volna a per tárgyalásán.

Az egyik debreceni akkumulátorgyár környezethasználati engedélye vonatkozásában indított közigazgatási perben a bírói tanács a közigazgatási és polgári perjogi, valamint a környezetvédelemre vonatkozó szabályoknak megfelelően jár el, figyelembe véve mind a felperesi, mind az alperesi oldalon ülők jogait és kötelezettségeit, minden részletre kiterjedően vizsgálva a peres feleknek az ügyben tett előadását, illetve hivatkozásait.

Az eljárás elhúzódása, vagy ahogy az egyik nyilatkozó Komjáthi Imre országgyűlési képviselő fogalmaz „Húzzák az ügyet, mint a rétestésztát,…”, nem valamiféle stratégia része, hanem annak az az oka, hogy a háromtagú bírói tanácsnak nagy mennyiségű iratanyagot kell áttanulmányoznia, valamint értékelnie kell a környezetvédelemre vonatkozó hazai anyagi- és eljárásjogi, illetve európai uniós szabályozást ahhoz, hogy megalapozott, több tízezer embert érintő kérdésben felelős döntést tudjon hozni.

A közigazgatási perben a perfelállás tisztázása és a peres felek megfelelő nyilatkozatainak beszerzését követően kerülhet csak sor az ügy érdemi vizsgálatára, a bizonyításra.

Utal arra a törvényszék, hogy a 2023. márciusában indult, akkumulátorgyár környezethasználati engedélye jogszerűségének vizsgálata iránti peres eljárás során az alperes 2023. augusztusában kérelemre módosította az engedélyt, amely új eljárásjogi helyzetet teremtett, gátolva a per mielőbbi befejezését.

Az egyik felperes esetében továbbá a bíróság pergátló akadály fennállását vizsgálta, amely kérdés csak a Fővárosi Ítélőtábla 2024. januári végzése alapján tisztázódott.

A perben a természetes személy felperesek voltak azok, akik a hatásterület kiterjedésének és ezáltal a felperesek közvetlen érintettségének alátámasztására szakértői bizonyítást indítványoztak. A bíróság az erre vonatkozó és már korábban előterjesztett felperesi indítvány miatt halasztotta el a per tárgyalását, ezért az nincs összefüggésben a gyár jogi képviselőjének tárgyaláson tett nyilatkozatával.

Hangsúlyozandó, hogy a nyilvánosság kizárására vonatkozó alperesi indítványnak a bírói tanács nem adott helyt, a tárgyalások nyilvánosak, melyek a hallgatóság és a médiatartalom-szolgáltatók folyamatos jelenléte mellett zajlanak.

A társadalom igazságszolgáltatásba vetett bizalmát az ilyen és ehhez hasonló nyilatkozatok rombolják, ezért azt a Debreceni Törvényszék visszautasítja – zárul a közlemény.