A megyei hatóság kemény az akkugyárral szemben

A talajszennyezés megelőzése, a vízminőség védelme, a porszennyezés kivédése, a zajszint csökkentése miatt és a debreceni emberek érdekében  a a megyei kormányhivatal az európai előírásoknál is szigorúbb a CATL-gyárral szemben. A környezethasználati engedély 2023. február 18-tól hatályos. Itt elolvashatják, hogy konkrétan mit jelent a szigor. Ez a szigor tükrözi a közmeghallgatásokon elhangzott, s a közvéleményben tárgyalt fontos környezet- és egészégvédelmi követelményeket.

A kínai beruházó kötelessége, az épületeinek alját az egyébként érvényes előírásoknál erősebb betonréteggel, valamint speciális fóliaréteggel szigetelje el – ezzel biztosítva , hogy az égadta világon semmi se szivároghasson a talajba.

A hivatal arra kötelezte a CATL-t, hogy még az építkezés megkezdése előtt a saját költségén a terület több pontján, többféle mélységből vegyen talajmintát, s elemezze a mintákat a litium, az aluimínium, a mangán  és a nevezetes NMP nevű vegyület mértékének megállapítására. Ezekhez az adatokhoz lehet viszonyítani a későbbiekben a környezetvédelmi hatóság és a debreceni önkormányzat ezután következő ellenőrzéseinek eredményét.

Hasonló szigorúság vonatkozik a víz felhasználására. A CATL köteles újrahasználni a vizet. A vízügyi és vízvédelmi hatóság kibővítette a szennyvízben rendszeresen vizsgálandó anyagok körét, és egyedi – a jogszabályi előírásnál szigorúbb – határértékeket határozott meg. A hatóság  előírta az NMP (ez egy, az akkugyártás során alkalmazott oldószer) és a lítium rendszeres vizsgálatát is, és mivel ezekre jogszabály küszöbértéket nem határoz meg, ezért külön egyedi határértékeket határozott meg.

 Arra is kötelezték az akkugyárat, zárt rendszerben, a gyár területén belül  szikkassza el a csapadékvizet – megelőzendő, hogy egy eső bármit bemosson bárhová.

Az esetleges porszennyezések megelőzése, a levegő védelme érdekében a CATL  köteles arra, hogy az egyébként hatályos határértékeknél sokkal kevesebb  anyagot bocsáthat ki: még több szűrő jobb levegőminőség!.

Nem maradtak ki a zajterhelésről szóló előírások sem. Már próbaüzem első pillanatától, s onnan folyamatosan mérni kell zajterhelést. Az akkugyár számára nem szabad mérlegelés kérdése, hanem kötelező feladat a telephely határain őshonos, tájnak megfelelők fákból védősávot telepíteni, s gondozni. Ugyanígy kötelező a gyártelepen belül növényzetet telepíteni és ápolni.