Az új évben már dolgozhatnak a Debreceni Környezeti Ellenőrző Rendszer mérőállomásai

Debrecen – A környezet zöldítése és a fenntarthatóság elérésében segít a Környezeti Ellenőrző Rendszer is, amelyet a tervek szerint hamarosan létre hoz a város önkormányzata együttműködve a Debreceni Egyetemmel. A rendszer a fenntarthatósággal összhangban fogja kontroll alatt tartani a városban zajló ipari és gazdasági folyamatokat.   Debrecen közigazgatási területének harmada erdő. A várost folyamatosan zöldítik és kiemelt szerepet kapnak a fenntarthatósági törekvések is. Ilyenek például a nagyszabású faültetések, a véderdősítés, az elektromos buszok forgalomba állítása, a Civaqua-program, valamint a Környezeti Ellenőrző Rendszer is. Ez utóbbi a gazdasági szereplőktől függetlenül kontroll alatt tartja a városban zajló ipari, gazdasági folyamatokat. Ennek kidolgozását már ebben az évben megkezdték a Debreceni Egyetem professzorai. – Az a célunk, hogy 2024-ben ezt a rendszert gyakorlatilag létre is hozzuk, és még mielőtt a nagyipari üzemek elkezdenek működni, már akkor mérni tudjanak, tehát legyen egy 0 állapot, egy alapállapot, amely még az üzem működése előtti állapotot tudja dokumentálni – fogalmazott Papp László polgármester. A rendszer hat munkacsoportja várhatóan 2024-ben alakítja ki azt a 16 mérőállomást, amely a vízzel, levegővel, talajjal és a biológiai sokszínűséggel összefüggésben végez majd komplex vizsgálatokat.

A cél, hogy egy olyan korszerű rendszert alakítsanak ki, amely az iparvállalatoktól függetlenül ellenőrzés alatt tartja a városban zajló ipari, gazdasági tevékenységeket.

– Ezzel a rendszerrel a folyamatos monitoring meg tud valósulni. Tehát bármilyen változás bekövetkezik, s nyilván fog, hiszen egy Debrecen méretű város, ilyen dinamikus fejlődésből élő város, olyan kihívásokkal fog szembenézni a következő 5-10 évben, amelyre még most nagyon nehéz előre felkészülni. Ez a rendszer alkalmas lesz arra, hogy predikciókat, előrejelzéseket adjon, és segítsen a döntéshozóknak abban, hogyha látjuk azt a folyamatot, amely esetleg kedvezőtlen irányba fordul, akkor ezeket tudják megelőző tevékenységekkel csökkenteni – emelte ki Stündl László, a Környezeti Ellenőrző Rendszer tudományos szakmai vezetőhelyettese, elnökségi tag. A rendszer által mért adatok a tervek szerint mindenki számára nyilvánosak lesznek, így azokhoz a döntéshozók mellett, a hatóságok és a debreceni polgárok is hozzáférhetnek majd. FORRÁS:DEHIR.HU