A Contemporary Amperex Technology Limited (CATL) az új energetikai innovatív technológiák iparágában vezető nagyvállalat, mely elkötelezett abban, hogy világszerte elsőrangú megoldásokat és szolgáltatásokat nyújtson az energiafelhasználás területén. A vállalat 2018 júniusában 300750-es tőzsdei kóddal lépett a Sencseni Értéktőzsdére.

A CATL székhelye a kínai Ningde városában található, világszerte pedig további tizenhárom akkumulátorgyártó bázisa van, nevezetesen a következő helyeken: Ningde, Fujian tartomány; Liyang, Jiangsu tartomány; Xining, Qinghai tartomány; Yibin, Sichuan tartomány; Zhaoqing, Guangdong tartomány; Lingang Különleges Kínai Térség kísérleti szabadkereskedelmi zónája, Shanghai; Xiamen, Fujian tartomány; Yichun, Jiangxi tartomány; Guiyang, Guizhou tartomány; Jining, Shandong tartomány; Luoyang, Henan tartomány; Erfurt, Németország és Debrecen, Magyarország. A tizenhárom létesítmény közül a Ningde-ben és a Yibin-ben található üzemet a Világgazdasági Fórum világítótorony-gyárként ismerte el, mely minősítést csak ez a két gyár nyerte el az akkumulátoriparban. Emellett a yibini üzemet a világ első karbonsemleges akkumulátorgyáraként tartják számon. Ezzel egyidejűleg a CATL leányvállalatokat nyitott a németországi Münchenben, a franciaországi Párizsban, a japán Yokohamában, és az egyesült államokbeli Detroitban, valamint más piacokon.

A CATL célja a fosszilis tüzelőanyagok kiváltása a helyhez kötött és mobil energiarendszerekben, fejlett akkumulátorokból és megújuló energiákból álló, nagy hatékonyságú elektromos erőforrásokkal, valamint a piaci alkalmazások integrált innovációjának előmozdítása a villamosítás és a smart-technológiák révén.

A CATL fejlődésének fő mozgatórugója az innováció, ennek megfelelően a cég egy négyirányú modern működést hozott létre, mely az anyag- és elektrokémiai rendszeren, a szerkezeti rendszeren, a zöld extrém gyártáson és az üzleti modellen alapul. A CATL a több mint 7 millió jármű meghajtásával szerzett tapasztalati hálóra támaszkodva kiépítette a kutatás és fejlesztés rendszerének zárt körét, amely a K+F tesztek és a nagyszámú közúti járműből származó visszajelzések keresztellenőrzésével működik. Sok egyéb mellett az anyagkutatás, a termékfejlesztés, a mérnöki tervezés, a tesztelés és elemzés, az intelligens gyártás, az információs rendszerek és a projektmenedzsment terén megvalósuló teljes technológiai innováció által a CATL az akkumulátoripar digitális és intelligens átalakításának élén áll.

A CATL K+F központokat hozott létre Ningdéban, Liyangban, Sanghajban, Xiamenben és Münchenben, és eddig több mint 16 322 munkatársat foglalkoztatott a kutatás és fejlesztés szektorában. A vállalat 21C Lab nevű egysége az energiatárolási és átalakítási csúcstechnológiák kutatás-fejlesztésének globális vezetőjévé nőtte ki magát. A vállalat emellett az Elektrokémiai Energiatárolási Technológia Nemzeti Mérnöki Kutatóközpontjával, Fujian tartomány Lítium-ion akkumulátor vállalkozásának kulcsfontosságú laboratóriumával, valamint a Kínai Nemzeti Megfelelőségértékelési Akkreditációs Szolgálat által minősített Tesztelési és Validálási Központtal, továbbá a Posztdoktori Kutatói Munkaállomás és a Fujian Akadémikus Szakértői Munkaállomás létrehozásával büszkélkedhet. 2022-ben a CATL mintegy 15,5 milliárd jüant (kb. 2,23 milliárd amerikai dollárt) fektetett kutatás-fejlesztésbe, ami 102%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A cég világszerte kiadott és függőben lévő szabadalmainak száma elérte a 16 637-et, és több mint 80 iparági szabvány kidolgozásához vagy módosításához járult hozzá otthon és külföldön.

2022-ben a vállalat bevétele 328,6 milliárd jüan (kb. 47,18 milliárd dollár) volt, ami 152,1%-os növekedés az előző évhez képest, a nettó nyereség pedig 30,7 milliárd jüan (kb. 4,41 milliárd dollár), ami 92,9%-os növekedés az előző évhez képest. A CATL lítium-ion akkumulátorainak értékesítési volumene 2022-ben 289 GWh-ra emelkedett, ami 116,6%-kal több mint egy évvel korábban.  Az SNE Research szerint a CATL EV akkumulátorok fogyasztási volumene hat egymást követő évben állt az első helyen a világon, és 2022-ben a globális EV akkumulátorok piaci részesedésének 37%-át birtokolta. A CATL a világ energiatároló-akkumulátor szállítás piaci részesedésének tekintetében is két egymást követő évben az első helyen állt, 2022-ben 43,4%-os globális piaci részesedéssel. 

Technológiai előnyeit és ellátási lánc-integrációs képességeit kihasználva a CATL vezető szerepet vállalt olyan új üzletágak kiaknázásában, mint az intelligens BESS töltőállomások, az elektromos hajók, az elektromos, intelligens, önvezérelt bányák és az akkumulátorcserés nehéz tehergépjárművek. A CATL moduláris akkumulátorcserét kínáló, EVOGO márkájú szolgáltatása már több városban is megkezdte működését. A járművek és az akkumulátorok szétválasztására építve, a CATL célja a teljes élettartamú akkumulátor-értéklánc korszerűsítése olyan új üzleti modellek révén, mint az akkumulátorok bérlése és vásárlása, az akkumulátorcserén alapuló működés és a zártkörű újrahasznosítás.